Beneficiile uleiului de cocos

Beneficiile uleiului de cocos

Nuca de cocos este o planta unica, versatila si nepretentioasa. Poate rezista oricarui tip de vreme sau calamitate naturala, facand fructe tot timpul anului.

Uleiul de cocos contine in mare parte trigliceride cu catena scurta sau medie, spre deosebire de alte grasimi saturate(grasimile animale) care contin trigliceride cu catena lunga. Care este diferenta dintre trigliceridele de catena scurta/medie si cele de catena lunga? In momentul ingerarii, cele cu catena scurta sunt metabolizate rapid in organism si utilizate ca sursa de energie, in timp ce cele cu catena lunga trebuie sa treaca prin intregul sistemul circulator inainte de a fi folosite ca si energie, proces din care rezulta depozitele de grasime din tesuturi.

Uleiul de cocos nu are efecte negative asupra lipidelor din sange, prin urmare nu poate cauza cresterea “colesterolului rau” (LDL) sau aparitia de boli cardiovasculare. Mai mult de atat, acesta chiar duce la cresterea HDL-colesterolului, cunoscut si ca “colesterolul bun”, reducand astfel riscurile pentru bolile coronariene.

Un studiu preliminar in ceea ce priveste efectele uleiului de cocos asupra virusului HIV, demonstreaza rezultate incurajatoarea in imbunatatirea sistemului imunitar. De asemenea un experiment realizat pe animale a aratat ca uleiul de cocos sau derivatii monolaurici ai acestuia, au eliminat rezistenta bacteriala la medicamente a Sireptococcus aureus-ului la penicilina. In plus, a dus la prevenirea sepsis-ului cauzat de socul endotoxic produs de E-coli si la inhibarea actiunii unor substante mutocarcinogene.

Substantele biologic active

Ca si produs de planta, uleiul de cocos contine substante biologic active care s-au descoperit ca ar  avea efecte nutraceutice/benefice asupra sanatatii. Desi studiile pentru demonstrarea efectelor farmacologice ar putea dura ani de zile, exista un interes crescut la nivel mondial pentru rolul acestora in beneficiul sanatatii umane.

Tocoferolii,cunoscuti deja ca si antioxidanti, au rol in prevenirea unor anumite boli cronice cum ar fi boala coronariana sau cancer. Tocotrienolii, presupusi mai buni antioxidanti decat tocoferolii, sunt eficienti in tratarea multiplelor boli. Fitosterolii sunt cunoscuti pentru scaderea colesterolului din sange, in special colesterolul “rau” sau LDL-colesterol.

Fosfolipidele sunt importanti emulsificatori si constituienti esentiali ai tuturor celulelor vii. MCT sunt o buna sursa de energie, nu doar pentru persoanele bolnave, in covalescenta sau sanatoase cat si pentru prematuri. Polifenolii au rolul de a ajuta metabolizarea unor anumiti aminoacizi ai celulelor din colon. Fitochimicalele sunt legate de prevenirea cancerului. Mono si diglicericedele actioneaza ca si substante antivirale si antimicrobiene impotriva organismelor lipidice.

a.Tocoferolii.

Tocoferolii sunt antioxidanti care au catena laterala fitil saturata. Cantitatea de tocoferoli in uleiul de cocos este mult mai mica data de alte tipuri de ulei vegetal.

b.Tocotrienolii

Aceste substante active similare cu tocoferolii sunt denumite in mod colectiv tocoli. Ca si tocofenoli, tocotrienolii naturali sunt prezenti sub diverse forme: alfa, beta, gamma si delta tocotrienoli. Diferenta dintre ei o stabileste natura catenei laterale din structura lor. Cateva studii au arata ca tocotrienolii sunt mai buni antioxidanti decat tocoferolii. Cei din urma se gasesc in mod natural in seminte si partile verzi ale plantelor, pe cand tocotrienolii se gasesc in germeni si tarate. S-au semnalat efecte hipocolesterolemiante, antitrombotie si antitumorale ale trienolilor care sunt benefice in prevenirea si/sau tratarea diverselor boli.

Pe langa proprietatea antioxidanta, acestia au si actiune antiaterogenica, anticarcinogenica si imunomodulatoare. Studii recente au demonstrat ca tocotrienolii sunt mai buni inhibori ai peroxidazei lipidice cat si oxidarii proteice decat alfa tocoferolii. Cat despre activitatea aterogenica, ei inhiba oxidarea LDL, supresia HMG-CoA reductazei(enzima) si inhiba agregarea trombocitelor.

c. Fitosterolii

Sterolii din plante sunt componenti ai plantelor cu strucatura chimica similara cu cea a colesterolului. Studiile arata ca extractele concentrate de fitosteroli au miscorat discomfortul produs de hiperplazia prostatica. De asemenea, ajuta la reducerea nivelelor de colesterol, simptomelor prostatice, imbunatatesc nivelele glicemiei in cazul diabeticilor, reduc inflamatia la pacientii suferinzi de boali autoimune precum atrita reumatoida si lupus.

d.Fitostanolii

Sunt fitosteroli saturati, cu actiune inhibitoare in cadrul procesului de absorbtie a colesterolului din dieta si reabsorbita (in circulatia enterohepatica) colesterolului endogenic din tractul gastrointestinal. Se crede ca fitostanolii dezlocuiesc colesterolul din miceliile biliare.

e.Flavonoizi si alti polifenoli.

Compusii fenolici includ fenoli simpli, acizi fenolici, acid hidroxucinamic si derivatii sai si flavonoizi. Cele mai biologic active substante fenolice se cred a fi flavonoizii, proantocianii si catechinele. Acestia pot afecta carcinogeneza prin diverse mecanisme. Pot curata carcinogenii sau radicalii liberi, pot bloca generarea de specii reactive la oxigen si pot reduce proliferarea celulara prin modularea activitatii proteice a kinazei C. Putini fenoli pot avea proprietati bioantimutagenice.

Interesul pentru flavonoizi se concentreaza pe rolul sau potentialul benefic pentru sanatatea umana ca si activitate antivirala, antialergica, antiplachetara, antiinflamatoae, antitumorala si antioxidanta.

f.Fosfolipide

Fosfolipidele, a2a cea mai mare clasa de lipide (dupa trigliceride) gasite in toate organismele vii, sunt materia prima esentiala in dezvoltarea organismelor vii, cunoscute pentru proprietatiile sale emulsificatoare si umectante in asigurarea unei digestii si absorbtii adecvate ale mancarurilor grase. Una dintre cele mai cunoscute fosfatide este lecitina, gasita cel mai des in creier, plamani si splina.

Lecitina este cel mai cunoscut membru al grupului de fosfatide. Furnizeaza colina, necesara pentru functiile creierului si ale ficatului care ajuta corpul sa utilizeze grasimile si colesterolul in mod adecvat. Trigliceridele sunt molecule nepolare, liposolubile in timp ce fosfatidele sunt molecule polare, hidrosolubile.  Portiunea moleculei formata din acizi grasi este liposolubile, iar grupul fosfat este hidrosolubil.

g.Trigliceride cu catena medie

Trigliceridele cu catena medie(TCM) sunt cunoscute pentru beneficiile lor medicale si nutritionale si au fost recunoscute ca fiind un supliment nutritiv multifunctional. TCM sunt lichide la temperatura camerei si au un gust si miros slab. Sunt compuse din lanturi de acizi grasi cu 8, 10 sau 12 atomi de carbon, fiind molecule cu o greutate moleculara mica si extrem de solubile in fluide biologice. Toate aceste proprietati fac ca TCM sa fie unice in sensul in care nu pot fi metabolizate la nivelul peretiilor intestinali ca alte grasimi, ci la nivelul ficatului. TCM nu se depoziteaza sub forma de grasime ci, in schimb, sunt transformate in energie.

Copiiilor nascuti prematuri carora li s-au dat diete imbogatite cu TCM, s-a observat ca si-au imbunatatit absorbtia lipidica si minerala atingand acelasi nivel ca si cei nascuti la termen. Studiile arata ca dietele bogate in TCM pot fi tolerate chiar si de copiii cu diaree. Pentru scaderea in greutate, ingerarea de alimente bogate in TCM cu 30 de minute inainte meselor principale duc la o scadere semnificativa a aportului caloric. Alte studii arata ca adaugarea TCM in dieta transforma majoritatea energiei provenita din dieta, prin urmare promoveaza pierderea in greutate.

In concluzie, TCM confera o stare de bine celor care sufera de sindromul intestinului subtire, epilepsie, fibroza aptica, cei care au trecut prin chirurgie by-pass, bebelusi prematuri.

Acest articol a fost creeat in colaborare cu Oana Paula Mocian

Sursa: http://www.coconutboard.in/docs/English-Article-VCO-Carandang.pdf