Rolul L-Carnitinei in pierderea greutatii

Rolul L-Carnitinei in pierderea greutatii

L-Carnitina e un amino acid ce apare in mod natural in tesutul animal (produse din carne),  in lapte intr-o anumita cantitate, facand parte si din laptele mamar.

Carnitina se gaseste in corp sub 2 forme: fie ca L-carnitina, fie sub forma Acetil-L-Carnitina(ALCAR). Sinteza acestor molecule poate aparea in mod endogen de la amino acizii L-metionina si lizina. Acest proces implica actiunea unor enzime dependete de vitamina C, deficitul vitaminic blocand biosinteza de L-carnitina.

Concentrata in mare parte in tesuturi precum muschii scheletici, L-carnitina a fost indelung studiata pentru efectele pe care le are asupra acestora. Iata cateva dintre ele:

1.Arderea grasimilor (beta-oxidare).

In ciuda prevalentei sale ridicate si a dependentei de beta-oxidare, L-Carnitina, provenita atat din dieta, cat si sub forma de supliment, nu pare sa influenteze pozitiv metabolismul grasimilor, decat daca subiectul nu se afla deja intr-o alta stare deficitara. Starea deficitara poate fi considerata inclusiv veganismul si vegetarianismul, la fel si varsta inaintata, bolile care duc la un aport dietetic scazut de carnitina(din carne) sau o proasta utilizare a acesteia. Pe scurt, orice persoana care cade in una dintre starile deficitare mentionate poate beneficia de suplimentarea cu carnitina pentru a scadea in greutate.

Interventiile standard de suplimentare nu au aratat nici un efect semnificativ atat la sobolani cat si la femeile obeze in ceea ce priveste masa grasa sau greutatea corporala, in urma adminstrarii a 2g/zi de L-Carnitina combinate cu exercitii aerobice.

2.Mecanisme si interactiuni cu beta-oxidarea.

La nivel celular, prezenta carnitinei sub forma de supliment induce schimbari enzimatice ce cresc puterea caii beta-oxidarii atunci cand este asociata cu exercitiul fizic.

In timpul exercitiului fizic, suplimentele de L-Carnitina pot avea o influenta minora in ceea ce priveste utilizarea substratului insa nu influenteaza in general nivelul de oxidare al glucozei si grasimilor. Nici nivelul de epuizare al glicogenului nu pare a fi afectat, in schimb s-a observat o mica crestere a oxidarii grasimilor, dupa antrenament.

3.Metabolizarea acizilor grasi.

In ceea ce priveste metabolizarea acizilor grasi, L-Carnitina actioneaza prin numeroase mecanisme care, teoretic, pot creste rata de pierdere a grasimilor, insa nu pare sa induca sau sa augmenteze reducerea grasimilor atunci cand se folosesc suplimente. Exceptie face starea de dificienta de L-carnitina, unde suplimentarea va restabili potentialul de ardere al grasimilor.

4.Implicatiile carnitinei in imbunatatirea fortei.

Daca ne referim specific doar la forta, rezultatele sunt neclare. In general, studiile sugereaza ca suplimentarea cu L-Carnitina in toate formele sale nu mareste forta acuta atunci cand este ingerata inainte de antrenament sau ca si supliment zilnic. Intr-un studiu s-au observat mici cresteri a capacitatii de lucru si a exploziei, in timp ce in alt studiu s-a remarcat faptul ca o suplimentare cu 1,5g L-Carnitina timp de 28 de zile mareste puterea in timpul sprintului.

5.Durere, leziuni si recuperare.

Suplimentarea cu L-Carnitina pare sa reduca markerii leziunilor musculare dupa exercitiile anaerobe, posibil prin intensificarea oxigenarii tesutului atunci cand oxigenul lipseste.

6. Exercitii aerobe.

La subiectii care se confrunta cu epuizarea glicogenului in urma exercitiilor, concentratiile sanguine de acil-carnitina cresc semnificativ la persoanele care iau suplimente(3g/zi timp de 7 zile), insa nu s-au remarcat schimbari asupra nivelelor de oboseala sau oxidare a grasimilor. 15g de L-Carnitina poate creste anduranta aeroba, pe cand doze mai mici (2g) sunt ineficiente. In schimb s-a observat cresterea andurantei la doze mai mici( 20mg/kg corp)la pacientii cu boli renale, lucru care s-ar putea sa nu se aplice si la persoanele sanatoase.

7. Exercitii anaerobe.

Studiile nu arata rezultate concrete in ceea ce priveste efectul L-carnitinei asupra exercitiilor anaerobe. Nu pare sa ofere in mod fiabil beneficii exercitiilor aerobe dupa doze comune si ar putea mari viteza si volumul in realizarea sprintului.

Sursa: https://examine.com/supplements/l-carnitine/

Acest articol a fost scris in colaborare cu Oana Paula Mocian

× Salut! Cu ce te putem ajuta?