Sărbători fără regrete

Sărbători fără regrete

În prezent, ne confruntăm zilnic cu nenumărate opțiuni: de la produsele pe care le putem folosi pentru curățarea casei sau produse de îngrijire personală, până la produse pentru cultură-cărți, concerte simfonice etc. Simpla conștientizare a multitudinii opțiunilor produce un anumit nivel de stres, în funcție de importanța alocată evenimentelor.

Unul dintre evenimentele importante pentru majoritatea populației este reprezentat de sărbătorile de iarnă: Crăciunul și Revelionul. Deși, atunci când ne gândim la aceste sărbători, ar trebui să avem în minte o imagine care ne trezește emoții precum calmul, liniștea, bucuria și recunoștința, cel mai adesea acest lucru nu se întâmplă deoarece în secunda următoare apar diverși stresori – gânduri- precum: “Trebuie sa cumpăr X cadouri.”, “Nu voi avea timp suficient pentru cumpărături și gătit.”, “Iar nu voi avea timp pentru somn și sport. Trebuie să renunț la sală.” și emoții negative disfuncționale precum: vinovăția, stresul, furia ș.a.  Putem spune că această imagine se aseamană cu mișcările apei in perioada unei furtuni.

Ce poți face astfel încât să normalizezi mișcările apei? Se spune că deciziile evidente au nevoie de un singur motiv, iar motivul este următorul: practicarea regulată a mișcării contribuie la reducerea stresului, reducerea simptomatologiei depresive și anxioase, creșterea încrederii în sine, obținerea unui boost de energie și reglarea somnului.

Dacă îți dorești niște sărbători frumoase, autentice, recomandarea noastră este să continui să faci exerciții fizice, zilnic sau cât mai des. Nu uita, nu există “Nu am timp”, există “Nu e important pentru mine” sau “Nu stiu cum să îmi fac timp pentru ceea ce conteaza pentru mine”. Alocându-ți timp ție, ocupându-te de sănătatea ta, te ocupi și de ceilalți, căci ce poate fi mai frumos decât să fim alături de cei dragi și să creăm amintiri de neuitat? Iar acest lucru este posibil atunci când ne simțim bine din toate punctele de vedere – fizic, emoțional și mental.

  1. Dacă consideri că nu știi cum să te organizezi, mai jos iți oferim un model care să te ajute.

Obiective SMART – https://www.corefitness.ro/cum-sa-iti-setezi-obiective-mai-bune/

 

  1. Dacă nu știi ce fel de activități fizice să faci în această perioadă, neavând poate posibilitatea să frecventezi o sală de fitness, dă click pe linkul de mai jos:

https://www.corefitness.ro/8-beneficii-ale-mersului-pe-jos/

  1. Dacă simți că îți lipsește motivația, colegul nostru, Leo, îți oferă câteva sfaturi utile în linkul de mai jos:

https://www.corefitness.ro/cum-ne-construim-motivatia-de-dimineata/

 

Așadar, dacă dorești să ai niște sărbători frumoase, dar în același timp să nu regreți că “te-ai bucurat prea mult” de ele, iată câteva recomandări:

  1. Fii organizat! (fă liste de cumpărături, planifică din timp activitățile)
  2. Folosește cât mai des gândirea rațională și adoptă o atitudine pozitivă ori de câte ori ai ocazia (până la urmă nu există problemă în lumea asta care să nu aibă o soluție, exceptând moartea)
  3. Menține câteva activități de rutină – fă mișcare, dedică-ți timp doar pentru tine (10-15 minute/zi), ascultă muzică, odihneste-te.
  4. Înconjoară-te cu oameni dragi ție.

Nu uita: fericirea ta depinde numai de tine! 🙂

 

 

Echipa CORE iți urează sărbători fericite!

 

Articol scris de:

Mihaela Vornicu

Psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental