Migdalele si beneficiile lor

Migdalele si beneficiile lor

Cu toate ca bolile de inima raman cauza principala a mortii in intreaga lume, se estimeaza ca cel putin 80% din decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare pot fi evitate daca dieta si factorii de risc ai stilului de viata sunt controlati. Dieta controleaza integral riscul cardiovascular, si aproape 2 decade de studii sustin rolul pe care migdalele il au in mentinerea unei inimi sanatoase. Defapt, U.S. Food and Drug Administration afirma ca evidentele stiintifice sugereaza, insa nu demonstreaza, ca ingerarea a 43g de migdale ca parte a unei diete scazute in grasimi saturate si colesterol pot reduce riscurile bolilor cardiovasculare.

Multe studii randomizate controlate au fost realizate pentru a examina relatia dintre consumarea migdalelor si markerii de sanatate ai inimii precum colesterolul total, LDL colesterol, HDL colesterol, presiune arteriala, grasimea abdominala si inflamatia.

Migdalele: o gustare ideala pentru controlul greutatii.

O portie zilnica de migdale este o buna cale de a controla poftele/dorinta de mancare si de a ajuta mentinerea unei greutati corporale sanatoase.

Prevalenta supraponderalitatii si obezitatii continua sa fie o problema de sanatate publica majora la nivel mondial. In SUA, mai mult de 78 milioane de adulti (35.7%) si 12.5 milioane de copii si adolescenti (17%) sunt obezi. Dat faptului ca gustarile au devenit aproape un comportament universal, la care adaugam faptul ca 97% dintre Americani raporteaza ca au cel putin o gustare/zi si combinat cu rate constant ridicate de obezitate, gasirea unei gustari bogate in nutrienti si care confera un risc scazut in cresterea in greutate a inceput sa devina din ce in ce mai importanta. Nutrientii din migdale, incluzand grasimi monosaturate ( 13g/ 28g migdale), proteine (6g/28g migdale) si fibre (4g/28g migdale) sunt asociati cu imbunatatirea satietatii, convertindu-i astfel intr-o gustare ideala pentru cei preocupati cu mentinerea greutatii.

Mai  mult de atat, un studiu recent masurand digestibilitatea a descoperit faptul ca migdalele integrale contin cu 20% mai putine calorii decat Nutrition Facts Panel afirma, acest lucru datorandu-se rigiditatii structurii celulare care nu permite absorbtia totala a caloriilor.

Mai multe studii randomizate controlate au fost efectuate pentru a examina efectele migdalelor, consumate ca parte al unui plan alimentar rational, asupra rezultatelor legate de satietate (foame, dorinta de a manca si consumul de alimente prospectiv) si/sau compozitie corporala (precum greutate corporala, IMC – indice de masa corporala, grasime corporala si circumferinta abdominala). Aceste studii au fost efectuate pe grupuri populationale diferite, incluzand oameni cu greutate corporala normala, supraponderali sau obezi.

In ciuda densitatii relative inalte ale energiei lor, dovezile stiintifice ale  cercetatorilor  sugereaza ca atunci cand migdalele sunt mancate ca parte a unei diete sanatoase, nu provoaca cresterea greutatii, si chiar poate avea efecte benefice asupra compozitiei corporale, in special la adultii supraponderali sau obezi. Diferite mecanisme ofera explicatii pentru asociatiile pozitive dintre migdale si alte nuci si  balanta energetica si greutatea corporala, inclusiv puternicul lor efect de satietate, bioaccesibilitate energetica incompleta si posibila sporire a cheltuielii energetice in repaus. Desi multe gustari comune consumate produc calorii goale, unicul pachet de nutrienti din migdale le face sa fie o  satisfacatoare gustare sanatoasa.

 

Sursa : http://www.almonds.com/sites/default/files/misc/HP/Documents/almonds_nutrition_and_scientific_research_updated_august_2015.pdf

Acest articol a fost scris in colaborare cu Oana Mocian – Dietetician