Cum alegem încălţămintea potrivită pentru antrenament?

Cum alegem încălţămintea potrivită pentru antrenament?

Intră în orice sală de fitness şi vei observa diverse tipuri de încălţăminte, de la pantofi pentru alergat (Nike, Adidas), la tenişi (Converse), la pantofi pentru crossfit (Nike Metcon, Reebok Crossfit Nano), la încălţăminte minimalistă (Vibram) sau lipsa de încălțăminte.

 

Dar care e încălţămintea potrivită pentru tine şi tipul de antrenament pe care îl faci tu?

Hai să analizăm fiecare tip de încălţăminte să vedem avantajele şi dezavantajele acestora!

 

1. Runnining shoes (pantofii pentru alergat)

Dacă te antrenezi pentru un maraton, aceasta este încălţămintea potrivită pentru tine, însă nu şi pentru pentru alte tipuri de antrenament!

Pantofii pentru alergat au o talpă moale (din gel sau cu compartimente de aer) care absoarbe şi împrăştie forţele produse la impactul cu solul. Acest lucru reduce şansele de accidentare în timpul alergatului.

Dar când vine vorba de genuflexiuni avem nevoie de o conexiune fermă cu solul, iar pantofii pentru alergat creează o suprafaţă instabilă, inadecvată pentru genuflexiuni. Imaginează-ți că faci aceste exerciții pe o saltea… nu tocmai cea mai bună idee!

Recomandări:

Pantofi pentru alergat: Nike Epic React Flyknit, Nike Zoom Pegasus, Adidas Ultraboost

 

2. Weightlifting shoes (pantofii pentru haltere)

Aceşti pantofi au fost creaţi special pentru halterofili şi au o talpă rigidă care oferă stabilitate în timpul antrenamentului. Ei au un toc de aproximativ 2.5 cm şi sunt perfecţi pentru persoanele care au probleme cu mobilitatea gleznei şi pentru persoanele cu dureri de spate în zona lombară, întrucât ajută la menținerea unei poziții mai drepte a trunchiului în timpul genuflexiunilor, astfel minimizând presiunea exercitată pe zona lombară.

Weightlifting shoes sunt cea mai bună opţiune pentru genuflexiuni (mai ales versiunile high-bar, front squat şi cu priză apropiată), pentru hipertrofia cvadricepşilor şi pentru antrenamentele specifice de haltere.

ATENŢIE – folosirea acestor pantofi nu trebuie să înlocuiască exerciţiile de mobilitate pentru gleznă! Un dezavantaj ar fi preţul… costă în jur de 200€ şi se găsesc doar online.

Recomandări:

Pantofi pentru haltere: Nike Romaleos, Adidas Powerlift

 

3. Pantofii cu talpă plată (tenişii tip Converse)

Nu de puţine ori powerlifterii folosesc tenişi Converse în timpul antrenamentelor. Aceşti pantofi oferă o suprafaţă stabilă şi un transfer bun de forţe între talpa piciorului şi sol. Ei sunt o opţiune bună pentru orice tip de antrenament în sala de fitness, mai ales pentru diversele tipuri de îndreptări.

Antrenamentele în pantofi cu talpă plată pot fi problematice pentru cei cu mobilitate redusă la nivelul gleznei.

Recomandări:

Pantofi cu talpă plată: Chuck Taylor Converse

 

4. Cross trainers (pantofii pentru crossfit)

Creat pentru multiple tipuri de antrenament, acest tip de pantofi a devenit foarte cunoscut odată cu creşterea în popularitate a crossfit-ului. Aceşti pantofi sunt o alegere excelentă atât pentru antrenamentele în sala de fitness cât şi pentru alergat, sprinturi sau exerciţii explozive. Cu alte cuvinte un pantof ideal pentru orice tip de antrenament, mai ales pentru cel de tip crossfit care îmbină mai multe discipline sportive.

Recomandări:

Cross trainers: Nike Metcon, Reebok Crossfit Nano

 

5. Training shoes (pantofii pentru antrenamente în sală)

Aceşti pantofi au fost concepuţi special pentru antrenamentele în sala de fitness şi sunt o alegere bună pentru antrenamentele generale, însă pentru antrenamentele care includ exerciţii pentru picioare este de preferat folosirea unui alt tip de pantof (vezi mai sus).

Recomandări:

Training shoes: Under Armour Project Rock, Nike Zoom Domination TR

 

6. Încălţămintea minimalistă sau antrenamentele fără încălţăminte

Antrenamentele fără încălţăminte sau cu încălţăminte minimalistă oferă un mod bun de evaluare a mobilităţii gleznei şi de învăţare a unor exerciţii precum genuflexiunile şi îndreptările. De asemenea transferul de forţe dintre talpă şi sol este maximal, deoarece nu există (aproape) nimic între cele două suprafeţe. Ca şi antrenamentele în pantofii cu talpă plată, antrenamentele fără încălţăminte sau cu încălţăminte minimalistă pot fi problematice pentru cei cu mobilitate redusă la nivelul gleznei. De asemenea există mereu şi un risc de accidentare (ai grijă să nu îţi scapi o ganteră pe picior), deci atenţia sporită este obligatorie!

Recomandări:

Încălţăminte minimalistă: Vibram Five Fingers sau pur şi simplu descalţă-te

 

În concluzie, alegerea încălţămintei în care te antrenezi trebuie să corespundă tipului de antrenament pe care îl faci şi obiectivelor tale. Aşadar, ţine pantofii de alergat pentru alergat, cei de antrenament pentru antrenamente şi cei de stradă pentru stradă!

 

Spor la antrenament!

Mircea