Cum afecteaza lungimea femurului mecanismul genuflexiunilor?

Cum afecteaza lungimea femurului mecanismul genuflexiunilor?

Realizarea genuflexiunilor nu este un exercitiu atat de simplu pe cat pare. Exista multi factori, deseori neobservati, care pot schimba modul in care cineva efectueaza genuflexiunile si care variaza de la o persoana la alta.

Daca analizam imaginea de mai sus puteam observa ca persoana din stanga poate executa perfect genuflexiunile, in mod natural, in timp ce persoana din dreapta se afla in dificultatea de a-si mentine echilibrului, dand impresia ca realieaza gresit exercitiul. (Cu atat ca cele doua persoane sunt de aceeasi inaltime, doar raportul picioare:trunchi, difera).

3-3-624x293.png

Primul factor subestimat este centrul de greutate (linia colorata cu rosu). In jurul careia se invarte tot mecanismul genuflexiunilor.

short-torso-vs-long-torso.jpg

Putem observa faptul ca cu cat distanta dintre genunchi si centrul de greutate (culoarea albastra) este mai mare, cu atat influenteaza mai mult greutatea exercitiului si pozitia trunchiului.

Pentru o persoana cu picioare lungi si trunchi scurt genuflexiuniile sunt adesea simtite ca si un exercitiu care lucreaza mai mult fesierul si lombarul. Pentru a creste eficienta acestui exercitiu (utilizarea cvadriceps-ul), ar trebui incercate urmatoarele:

1.Purtarea papucilor pentru ridicarea greutatilor (weightlifting shoes)

2. Imbunatatirea mobilitatii la nivelul gleznei

3. Datorita femurului relativ mai scurt in comparatie cu lungimea trunchiului, indepartarea picioarelor (sumo stance)

4. Impingerea genunchiilor in exterior in timpul genuflexiunii

5. Pozitionarea greutatii mai sus pe spate

.

Daca nu te numeri printre norocosii care pot sa faca genuflexiuni cu o mare usurinta (avand raporturile corporale convenabile), este important sa lucrezi la tehnica si sa faci modificari astfel incat sa poti lucra corect si fara sa te accidentezi in timp.

In clipul de mai jos, Tom Purvis explica practic influenta lungimii membrelor in forma si tehnica genuflexiunii.

https://www.youtube.com/watch?v=Av3LO2GwpAk

Sursa: https://bretcontreras.com/how-femur-length-effects-squat-mechanics/

Acest articol a fost scris in colaborare cu Oana Mocian – Dietetician