Aspartamul: Un risc pentru sănătatea noastră?

Aspartamul: Un risc pentru sănătatea noastră?

Aspartamul este un îndulcitor artificial utilizat în multe băuturi și alimente dietetice. Dacă te întrebi dacă este sigur pentru consum, iată informațiile esențiale pe care trebuie să le știi.

 

Ce este Aspartamul?

Aspartamul este un îndulcitor artificial de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul și este utilizat pentru a îndulci alimentele și băuturile fără a adăuga calorii suplimentare.

 

Există riscuri pentru sănătate?

Comitetul Comun de Experți pentru Aditivi Alimentari (JECFA) consideră că aspartamul este sigur pentru consum iar un adult de 70 de kilograme ar trebui să consume mai mult de 9-14 doze, adică între 3 si 4.5 litri de băuturi răcoritoare cu aspartam într-o zi pentru a depăși doza zilnică recomandată.

 

Controverse și Studii.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat aspartamul ca „posibil cancerigen pentru oameni” (Grupa 2B), bazându-se pe dovezi limitate privind riscul de cancer hepatic. Este important de știut că aceste clasificări se bazează pe tăria dovezilor privind posibilitatea ca ceva să cauzeze cancer la oameni.

Clasificarea în Grupa 2B este a treia din patru niveluri și este folosită atunci când există dovezi limitate, dar nu convingătoare, pentru prevalența cancerului în rândul oamenilor sau dovezi convingătoare pentru cancer la animale de laborator, dar nu ambele.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) nu este de acord cu IARC și consideră că aspartamul este sigur în condițiile aprobate. Health Canada și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au ajuns la concluzii similare.

 

Cum Clasifică IARC Riscurile?

  • Grupa 1 – Cancerigen pentru oameni. În această grupă se află fumatul, alcoolul și carnea procesată.
  • Grupa 2A – Probabil cancerigen pentru oameni. Aici se încadrează carnea roșie.
  • Grupa 2B – Posibil cancerigen pentru oameni. Aici a fost plasat aspartamul, alături de alte substanțe precum aloe vera.
  • Grupa 3 – Neclasificabil în ceea ce privește cancerigenitatea la oameni. Aici sunt incluse majoritatea substanțelor.

 

Concluzie.

Aspartamul este considerat sigur de majoritatea autorităților din domeniul sănătății când este consumat în cantități rezonabile. Deși există unele controverse, pentru majoritatea oamenilor, rămâne o opțiune eficientă pentru reducerea consumului de zahăr și calorii. Dacă ești îngrijorat pentru sănătatea ta, moderația este cheia.

 

Dacă esti interesată/interesat să te antrenezi alături de noi, te așteptăm la un antrenament gratuit.

Contactează-ne acum.

 

Surse:

https://www.cancer.org/cancer/risk-prevention/chemicals/aspartame.html

https://www.who.int/news/item/14-07-2023-aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released

 

Despre Autor

PAUL POTORA – DIETETICIAN, ANTRENOR PERSONAL ȘI FONDATOR CORE

Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, secția Nutriție și Dietetică și al Masteratului „Nutriția și Calitatea Vieții”.

Instagram: @potorafit

YouTube: PotoraFit

× Salut! Cu ce te putem ajuta?