Cererea pentru produse alimentare “crescute fara antibiotice” este intr-o crestere rapida. In 2012, reducerile acestor produse au crescut cu pana la 25% fata de cei 3 ani anteriori.
Supra folosirea antibioticelor in producerea alimentelor provenite de la animale este invinovatita pentru cresterea bacteriilor rezistente, cunoscute ca si “super bacterii”. Cand acestea ajung la oameni, pot produce imbolnaviri serioase.
Cu toate astea, alti experti sunt de parere ca antibioticele folosite in producerea de produse alimentare animaliere detine riscuri foarte mici pentru sanatatea umana.
Acest articol exploreaza cum antibioticele sunt folosita in alimente si care sunt potentialele consecinte asupra sanatatii.
Folosirea antibioticelor in produsele alimentare animaliere
Antibioticele sunt medicamente folosite pentru tratarea infectiilor bacteriene. Ele functioneaza prin omorarea sau oprirea cresterii bacteriei daunatoare.
Din anul 1940, antibioticele s-au administrat animalelor de ferma precum vite, porcine si pasari de curte cu scopul de a trata infectiile sau de a preveni raspandirea unei boli.
Doze mici de antibiotice sunt de asemenea adaugate in hrana animalelor pentru a promova cresterea acestora. Asta inseamna o mai mare productie de carne si lapte intr-un interval de timp mai scurt.
Aceste doze scazute pot reduce rata mortalitatii animalelor si imbunatati reproducerea. Din aceste motive, folosirea antibioticelor a devenit larg raspandita in agricultura. In 2011, 80% din toate antibioticele vandute in SUA au fost folosite in producerea de produse alimentare de origine animala.
Cantitatea antibioticelor in mancare: foarte scazuta?
Contrar a ceea ce gandim, sansele ca noi sa consumam antibiotice prin produsele alimentare provenite de la animale sunt extrem de joase.
Legislatia stricta in SUA este in prezent in vigoare pentru a se asigura ca nici un produs alimentar contamintat nu intra in aprovizionarea cu alimente. Legi similare se aplica in Canada, Australia si Uniunea Europeana.
In plus, veterinarilor si detinatorilor de animale li se cere sa se asigure ca nici un produs animalier pe care-l produc nu contine medicamente inainte de a-l folosi ca si hrana.
Perioadele de retragere a medicamentelor sunt realizate inaintea animalelor tratate, ouale si laptele fiind folosite ca si hrana. Acest timp aloca medicamentelor sa paraseasca complet sistemul animalului.
Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) are un proces strict de testare a carnii, pasarilor de curte, oualelor si laptelui in vederea determinarii compusilor nedoriti, inclusiv reziduuri de antibiotice.
Antibioticele in mancare dauneaza in mod direct oamenilor?
Nici o dovada nu sugereaza faptul ca antibioticele din produsele alimentare afecteaza oamenii in mod direct. De fapt, cifrele USDA-ului arata ca numarul produselor alimentare gasite avand reziduuri de antibiotice este extrem de mici, iar cele care au avut, au fost inlaturate.
In 2010, mai putin de 0,8% din produsele alimentare animaliere au fost testate pozitiv pentru cateva forme de contaminare, inclusiv reziduuri de antiobiotice.
Produsele confirmate ca fiind pozitive, nu intra in lantul alimentar. Producatorii cu repetate violari sunt expusi public – un sistem ce descurajeaza orice abatere.
Suprasolicitarea antibioticelor la animale poate dezvolta bacterii rezistente
Antibioticele sunt in general bune cand sunt folosite corect pentru tratarea si prevenirea infectiilor. Cu toate astea, utilizarea in exces sau neadecvata poate fi o problema. Cand antibioticele sunt suprafolosite, ajung sa devina mai putin eficiente atat pentru oameni cat si pentru animale.
Asta se datoreaza faptului ca bacteriile frecvent expuse antibioticelor dezvolta o rezistenta la ele. Ca si rezultat, antibioticele nu mai sunt la fel de eficiente in a distruge bacteriile daunatoare iar asta este o mare ingrijorare pentru sanatatea publica.
Food and Drug Administration( FDA – Administratia Alimentelor si Medicamentelor) din SUA este constienta de aceasta preocupare si si-a actualizat regulamentul pentru a reduce utilizarea inutila a antibioticelor la septel(totalitatea animalelor domestice sau numai a celor de o anumita specie, crescute intr-o tara, regiune sau gospodarie).
Bacteriile rezistente se poate raspandi la oameni cu serioase riscuri de sanatate
Bacteriile rezistente pot trece din produsele alimentare animaliere in organismul uman prin mai multe mijloace. Daca un animal este purtator al bacteriilor rezistente, ele poate ajunge in corp prin carnea care nu e folosita sau gatita adecvat. Bacteriile se pot intalni si prin consumarea fructelor sau legumelor care au fost stropite cu fertilizatori ce contin ingrasamant animal cu bacterii rezistente.
Un studiu a gasit ca oamenii care locuiesc aproape de campurile de cultura stropite cu fertilizator cu ingramsant de porc detin un risc mai mare de infectie cu bacterii rezistente MRSA(Methicillin-resistant Staphylococcus aureus)
.
Odata raspandite la oameni, bacteriile rezistente pot sta in intestinul uman si se pot raspandi intre indivizi. Aceste consecinte a consumului de bacterii rezistente includ:
Infectii care altfel nu ar fi avut loc
Cresterea severitatii infectiilor, des asociate cu voma si diaree
Dificultate in tratarea infectiilor si sanse crescute ca tratamentul sa esueze
In Statele Unite, in fiecare an in jur de 2 milioane de oameni sunt infectati cu bacterii rezistente la unul sau mai multe antibiotice folosite in mod normal in tratarea infectiilor. Din acesti oameni, cel putin 23.000 mor in fiecare an si mult mai multi mor din alte conditii inrautatite de infectie.
Bacteriile rezistente in produsele alimentare
Bacteriile rezistente in alimentele din supermarketuri sunt mult mai comune decat ne-am astepta. Bacteriile daunatoare raportate de obicei sunt Salmonella, Campylobacter si E.coli.
Din 200 de probe de carne de pui, vita, curcan si porc din supermarketurile americane, 20% au continut Salmonella. Din acestea, 84% au fost rezistente la cel putin un antibiotic.
Un raport a descoperit bacterii rezistente in 81% carne de curcan, 69% carne de porc, 55% carne de vita si 39% piept, aripi si pulpe de pui gasite in magazinele din SUA.
Alt studiu a testat 136 probe de vita, pui si porc din 36 de supermarketuri din Statele Unite, unde aproape 25% au fost testate pozitiv pentru rezistenta bacteriana MRSA.
Multiple produse afirma ca sunt “crescute fara antibiotice”, inclusiv unele care sunt etichetate a fi organice. Asta nu inseamna ca acele produse sunt lipsite de bacterii rezistente. Dovezile sugereaza ca aceste produse contin inca bacterii rezistente, chiar daca sunt usor mai putin rezistente decat produsele normale crescute folosind antibiotice.
S-a realizat un studiu pe pui organici si s-a descoperit ca acestia au fost mai frecvent contaminati cu bacterii ca Salmonella si Campylobacter decat puii neorganici. Totusi, bacteriile din puii organici au fost usor mai putin rezistene la antibiotice.
Din nou, prevalenta bacteriei Enterococcus a fost cu 25% mai mare in puii organici decat in cei neorganici. Insa, cantitatea bacteriilor rezistente a fost cu 13% mai redusa in puii organici.
Din 213 probe folosite intr-un studiu, frecventa bacteriei E.coli rezistente la antibiotice a tins sa fie putin mai scazuta la puii crescuti fara antibiotice, in comparatie cu puii obisnuiti.
De ce nu trebuie sa ne ingrijoram?
Nu exista nici o dovada clara legata direct cu utilizarea antibioticelor in producerea produselor alimentare animaliere si cresterea imbolnavirilor datorita bacteriilor rezistente din organismul uman.
O recenzie a conclus ca pericolul asupra sanatatii este foarte mic datorita modului de gatire corect ce distruge bacteria daunatoare. De fapt, poate fi utilizarea umana a antibioticelor care cauzeaza majoritatea rezistentei bacteriene.
Suprinzator, raspandirea bacteriilor precum MRSA de la porcii infestati la fermieri este destul de obisnuita. Totusi transmiterea la publicul larg este rara. Un studiu din Danemarca a raportat ca probabilitatea transmiterii populatiei a fost de 0,003%.
Daca produsele alimentare sunt gatite corect si bunele practici de igiena sunt urmate, atunci riscul este minim.
Cum reducem riscul de imbolnavire?
Poate fi imposibil sa evitam complet bacteriile rezistente din produsele alimentare. Insa exista cateva lucruri pe care le putem face pentru a reduce semnificativ riscul.
Practicarea unei bune igiene alimentare: spala-te pe maini, foloseste tocatoare separate pentru diferite alimente si spala ustensilele complet
Asigura-te ca mancarea e gatita corect: gatirea carnii la o temperatura adecvata ar trebui sa omoare orice bacterie daunatoare
Cumpara alimente lipsite de antibiotice: Poti minimiza riscul si mai mult prin citirea etichetelor pe care scrie organic, crescut fara antibiotice sau antibiotic-free.
Sursa: https://authoritynutrition.com/antibiotics-in-your-food/
Articol scris in colaborare cu Mocian Oana – Dietetician