4 Exercitii pe care ar trebui sa le poti face

4 Exercitii pe care ar trebui sa le poti face

În articolul de astăzi îți voi prezenta 4 exerciții care te vor ajuta sa dobândești abiltățile necesare pentru a îți putea imbunătăti performanța fizica, sănătatea cât și viața de zi cu zi.

  1. Genuflexiunea

Este unul dintre cele mai bune excerciții pentru dezoltarea forței brute la nivelul picioarelor.

Ajută la îmbunătățirea stabilității, controlului și coordonării dintre partea superioară și inferioară a corpului prin faptul că obligă umerii și bazinul să funcționeze in poziții simetrice. Este o mișcare care solicită întreg corpul și necesită un control neuromuscular impecabil.

În plus reprezintă un exercițiu  fără de care nu ai fi în stare sa te miști.

De exemplu:

Stau si mă relaxez pe podea.

Ce trebuie sa fac dacă vreau să mă pun în mișcare?

Trebuie mai întâi să mă poziționez într-o genuflexiune adâncă, apoi să mă ridic.

Dacă începi să simți că îți este tot mai greu să iei startul dintr-o poziție șezândă, mai ales de pe sol, însemnă că încet, umerii, spatele și șoldurile tale încep să sufere.

  1. Indreptări

Indreptările ajută la întărirea musculaturii spatelui și a picioarelor. Reprezintă o metodă foarte bună pentru a-ți îmbunatăți forța în general și pentru a putea ridica obiecte de la sol cu o mai mare usurință. Un alt avantaj este că îți întăresc musculatura spatelui făcând posibilă prevenirea durerilor de spate.

Când vine vorba de ridicat greutăți de la sol in viața de zi cu zi, cu siguranță nu vei fi în stare să îți menții postura perfectă.

În plus, dacă ai ridicat vreodată un copil în brațe sau orice alt obiect mai voluminos, îți vei da seama destul de repede că nu este la fel de perfect echilibrat ca și o bară.

Cu toate acestea, dezvoltându-ți abilitatea de a face îndreptări, te va ajuta să faci față majorității provocărilor din viața de zi cu zi.

  1. Tracțiuni

Tracțiunile ajută la imbunatățirea si dezvoltarea forței la nivelul brațelor și spatelui.

Sunt un foarte bun indicator pentru aprecierea compoziției corporale. Cu cat vei slăbi mai mult cu atât va fi mai ușor să le faci.

Dacă observi că iei în greutate și tracțiunile devin mai ușoare asta poate înseamna ca începi sa pui masă musculară. Dar dacă devin mai grele, asta poate fi un semn că incepi să te îngrași.

Dobândind abilitatea de a face tracțiuni te va ajuta să îți menții sau chiar să îți îmbunătățești raportul forță/greutate.

  1. Flotări

Împreuna cu tracțiunile, flotările contribuie la dezvoltarea forței și a musculaturii la nivelul brațelor, spatelui și a pieptului.

Ajută la îmbunătățirea stabilității coloanei vertebrale prin faptul că solicită activarea musculaturii staibilizatoare.

Coloana vertebrală are un rol structural foarte important pentru că acționează ca o platformă pe care se atașează mâinile și picioarele. Pentru ca ele să se poată mișca cu o mai mare usurință și precizie, coloana vertebrală trebuie să fie stabilă. Din acest motiv flotările reprezinta un exercițiu esențial pentru toate exercițiile care implică trenul superior cât și cel inferior.

De asemenea, flotările sunt foarte importante pentru a te putea ridica cu o mai mare ușurință de pe sol, cât și pentru a abosorbi un potențial impact cu acesta.

Oricât de mult nu ne-am dori, la un moment dat în viața noastră tot ajungem să luăm contact cu solul, așă că cel mai bine este să fii pregătit. După cum se vede, asta vă transmite o persoană care ia contact cu solul intr-un mod regulat.

Cele 4 exerciții sunt recomandările mele când vine vorba de exercițiile pe care oricine ar trebui să fie în stare să le facă, indiferent de vărstă sau de obiectivele programului de antrenament.

Reprezintă exercitii de bază,

Iar orice exercițiu mai complex sau mai specific reprezintă de fapt, o aplicare mai agresivă a unui exercitiu de baza.

Articol scris de:

 

Razvan Dan Ene

 

Antrenor Personal, Precision Nutrition Level 1 Coach, Medic Rezident Medicina de Familie.

 

× Salut! Cu ce te putem ajuta?