Bogata in nutrienti cu puternice actiuni asupra corpului si creierului, spirulina este incredibil de sanatoasa. Iata 10 efecte benefice pe care aceasta le detine.
1. Extrem de bogata in nutrienti
Este un tip de organism care creste atat in apa dulce cat si in cea sarata. Mai exact, este un tip de bacterie numita cianobacterie, adesea mentionata ca si alga albastra-verde si care, la fel ca si plantele, produce energie din lumina solara prin fotosinteza.
A fost consumata de azteci, dar a devenit populara in momentul in care NASA a afirmat ca aceasta ar putea fi crescuta in spatiu si folosita de catre astronauti.
Doza zilnica standard de spirulina este cuprinsa intre 1 si 3 g, insa si doze de pana la 10g/zi au fost folosite intr-un mod eficient.
O lingura de pulbere de spirulina(7g) uscata contine:
Proteine:4 g
Vitamina B1 (Tiamina): 11% DZR
Vitamina B2(Riboflavina): 15% DZR
Vitamina B3(Niacina) 4% DZR
Cupru: 21% DZR
Fier: 11% DZR
Cantitati decente de magneciu, potasiu si mangan si mici cantitati din restul de nutrienti de care avem nevoie.
Ceea ce inseamna ca spirulina ar putea fi unicul cel mai nutritiv aliment de pe planeta. Intr-o lingura de spirulina se gasesc cantitati mici de grasime(aprox 1 gram), inclusiv acizii grasi omega-6 si omega-3 intr-un raport de 1,5:1; 1,7g carbohidrati digerabili si o valoarea energetica de 20 calorii.
Calitatea proteinei din spirulina e comparabila cu cea a oului( considerata a fi excelenta) si contine toti amino acizii esentiali de care avem nevoie.
Deseori se afirma in mod eronat prezenta vitaminei B12 in spirulina, desi ceea ce se gaseste, de fapt, este pseudovitamina B12, a carei eficienta asupra oamenilor nu a fost demonstrata deocamdata.
2.Proprietati antioxidante si antiinflamatorii
Distrugerile oxidative ne pot rani ADN-ul si celulele, provocand inflamatie cronica, urmata de aparitia cancerului si a altor boli. Spirulina constituie o excelenta sursa de antioxidanti cu rol protector impotriva distrugerilor oxidative datorita componentului activ numit fitocianina, substanta ce ii confera si culoarea albastra-verzuie.
Fitocianinele lupta impotriva radicalilor liberi si inhiba productia de molecule inflamatorii, avand astfel efecte antioxidante si antiinflamatorii.
3.Scade nivelul LDL si al Trigliceridelor
S-au teste efectele spirulinei in anumite boli si s-a demonstrat influenta pozitiva pe care o are in ceea ce priveste bolile cardiovasculare . De exemplu scade colesterolul total, LDL-colesterol si trigliceridele, in timp ce creste HDL-colesterolul, cunoscut si ca “colesterolul bun”.
Intr-un studiu, 25 de subiecti cu diabet zaharat tip II, au consumat 2g de spirulina zilnic si s-a observat imbunatatirea considerabila ai acestor markeri.
4.Protejeaza LDL-colesterolul impotriva oxidarii
Structurile grase din corp sunt susceptibile la daunele oxidative, proces cunoscut ca si peroxidare lipidica, factorul cheie a multor boli. De exemplu, unul din factorii cheie in calea spre bolile cardiovasculare il constituie oxidarea lipoproteinelor LDL din sange. Se pare ca antioxidantii din spirulina sunt eficienti in reducerea peroxidarii lipidice, lucru demonstrat atat in studiile pe animale cat si cele umane. Dupa un aport de 8g de spirulina/zi, celor 37 de indivizi cu diabet zaharat tip 2 din cadrul studiului, li s-au redus semnificativ markerii distrugerilor oxidative, crescand totodata enzimele antioxidante din sange.
5.Proprietati anticancerigene
Unele cercetari stiintifice sugereaza existenta unor proprietati anticancerigene ale spirulinei. De exemplu, un studiu pe animale arata efectul sau reducator asupra aparitiei cancerului si marimii tumorii.
Efectele spirulinei au fost analizate intr-un studiu realizat pe 87 de subiecti din India cu leziuni precanceroase numite OSMF(oral submucous fibrosis sau fibroza submucoasa orala) la nivelul gurii. Dupa folosirea a 1 gram/zi timp de un an, 45% din grupul care a luat spirulina a suferit o regresie completa a leziunilor de la nivelul gurii, fata de doar 7% din grupul martor. Cand s-a incetat luarea de suplimente, aproape jumatate dintre participanti au dezvoltat din nou aceste leziuni in anul urmator.
6.Reduce presiunea arteriala
O presiune arteriala ridicata e un conductor important in diverse boli mortale cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral si boala cronica de rinichi. In timp ce 1g de spirulina este ineficient, o doza de 4,5g/zi reduce presiunea arteriala la indivizii cu nivelele presiunii arteriale normale. Se crede ca asta se datoreaza unei productii crescute de oxid nitric, o molecula semnalizatoare ce ajuta vasele sanguine sa se dilate sau sa se relaxeze.
7.Imbunabateste simptomele rinitei alergice
Rinita alergica e caracterizata de inflamatia cailor nazale si e declansata de alergenii din mediu ca si polenul, parul de animal sau praful de grau.
In urma unui studiu pe 127 de persoane cu rinita alergica, s-a observat reducerea drastica a unor simptome precum ca secretii nazale, stranut, congestie nazala si mancarimi in urma unui aport zilnic de 2g spirulina.
8.Eficienta impotriva anemiei
Exista mai multe tipuri de anemie, cea mai comuna fiind caracterizata de reducerea hemoglobinei sau a celulelor rosii din sange. E des intalnita la batrani, ducand la senzatii prelungite de slabiciune si oboseala.
40 de persoane anemice au fost analizate in cadrul unui studiu in care s-a constatat faptul ca suplimentele de spirulina maresc continutul de hemoglobina din celulele rosii din sange si imbunatatesc functia imuna. Se necesita insa mai multe studii pe aceasta tema pentru a putea face anumite recomandari.
9.Imbunatateste forta musculara si anduranta
Distrugerile oxidative induse de exercitiile fizice constituie o contributie majora la aparitia oboselii musculare. Anumite plante detin proprietati antioxidante ce pot ajuta atletii si indivizii activi fizic sa minimizeze aceste distrugeri.
Spirulina pare sa fie benefica, anumite studii aratand ca aceasta imbunatateste forta musculara si anduranta. In 2 studii, spirulina a imbunatatit anduranta si a crescut semnificativ timpul necesar oamenilor pentru a deveni obositi. Intr-un alt studiu pe atletii universitari,s-a demonstrat ca suplimentele de spirulina cresc forta musculara, insa nu au avut efecte asupra andurantei.
10.Controleaza glicemia
Studiile pe animale ne arata ca spirulina scade semnificativ nivele de zahar din sange sau glicemia. In unele cazuri, a depasit anumite medicamente diabetice populare, cum ar fi Metforminul.
Existenta anumitor probe demonstreaza eficienta spirulinei si la oameni. Intr-un studiu la care au participat 25 de pacienti cu diabet tip 2, 2g de spirulina a dus la o scadere impresionanta a nivelelor de zahar din sange. HbA1c, un marker glicemic pe termen lung, a scazut de la 9% la 8%, ceea ce este destul de mult daca luam in considerare faptul ca studiile estimeaza ca o scadere de 1% a acestui marker poate reduce riscul de moarte prin diabet cu 21%. Cu toate astea, acest mic studiu a fost realizat pe o perioada de doar 2 luni.
Sursa: https://authoritynutrition.com/10-proven-benefits-of-spirulina/
Articol scris in colaborare cu Oana Paula Mocian – Dietetician Licentiat